Spiltrap

Een spiltrap is een rondlopende trap waarbij de treden om een centrale spil draaien. Ben je benieuwd wat de mogelijkheden voor een spiltrap zijn? Neem dan vrijblijvend contact op.

Spiltrap

Een luxe spiltrap, op maat gemaakt. Dat is wat wij leveren. Volledig naar wens en binnen het budget. Samen met onze trappenadviseurs kom je tot de juiste beslissing. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk hieronder enkele voorbeelden van stalen spiltrappen die zijn te vinden in onze online showroom. Onthoud dat wij alles op maat maken, niets is te gek. Plan geheel vrijblijvend een adviesgesprek en bespreek jouw wensen met één van onze adviseurs.

Kenmerken van een spiltrap

Een stalen spiltrap is een rondlopende trap waarbij de treden om een centrale spil draaien. De spil is in de meeste gevallen een ronde paal, maar is soms ook anders van vorm, bijvoorbeeld vierkant.

De spiltrap wordt regelmatig een wenteltrap genoemd. Toch is er een essentieel verschil tussen deze trappen: de wenteltrap is namelijk een rondlopende trap zonder spil. Andere omschrijvingen voor een spiltrap zijn: draaitrap, slingertrap, slakkentrap en Engelse trap. Spiltrappen variëren in diameter van 100 cm tot soms wel 300 cm. Om de uitvoering in een specifieke bouwkundige situatie mogelijk te maken, voorzien we een spiltrap aan de bovenzijde soms van een afstapbordes. 

Prijsrange spiltrappen

We leveren de meest eenvoudige spiltrappen al voor minder dan € 2.000,- inclusief B.T.W. Dit zijn volledig gestandaardiseerde zelfbouw spiltrappen die u als bouwpakket ontvangt. Voor op maat gemaakte spiltrappen ligt de prijs gemiddeld tussen de € 7.000,- en € 15.000,-. Dat is inclusief inmeten, ontwerpen, montage en B.T.W.. Natuurlijk zijn er goedkopere en duurdere oplossingen voor spiltrappen mogelijk. De uiteindelijke prijs hangt af van de afmetingen, uitvoering en materiaalkeuzes van de spiltrap.

Bekijk 'm in 3D

Proces van bestellen van de spiltrap

Het is belangrijk dat je goed nadenkt over de mogelijkheden van een spiltrap in uw specifieke situatie. Daarbij zijn meerdere aspecten van belang: hoe is de bouwkundige situatie, welke afmetingen moet de trap hebben en is de spiltrap in zijn geheel aan te voeren door de woning of het bedrijfspand? Daarnaast kies je de gewenste uitstraling van de spiltrap en welk budget je voor ogen heeft. Als je hierover een idee hebt, maak je een afspraak met één van onze trappenadviseurs voor een bezoek aan onze online trappenshowroom. Tijdens dit showroomgesprek vertelt onze adviseur je uitgebreid over de verschillende soorten spiltrappen en adviseert je over de uitvoeringsmogelijkheden, biedt kleuradvies en geeft een richtprijs. Geheel vrijblijvend maken wij op basis van jouw wensen een offerte, zodat we een vervolggesprek kunnen plannen om zo tot een definitieve bestelling te komen.

Voordelen spiltrap

  • De spiltrap is in bijna iedere situatie te plaatsen.
  • Zelfs als er heel weinig ruimte beschikbaar is, kan deze spiltrap worden gemonteerd.
  • De spiltrap is relatief goedkoop, maar er zijn ook dure variaties leverbaar.
  • Door de kenmerkende draaivorm is de spiltrap een mooie designtrap en daarom een echte eyecatcher.

Nadelen spiltrap

  • De beloopbaarheid van de spiltrap, met name bij een draaitrap met een kleinere diameter, is minder goed ten opzichte van de meeste andere trappen.
  • Volledig samengestelde spiltrappen zijn soms lastig te plaatsen. In dat geval moet de trap worden voorzien van één of meerdere delingen, wat optisch minder fraai is.

Toe te passen materialen op de spiltrap

De meeste spiltrappen zijn gemaakt van metaal. Door de grote sterkte van metaal in relatie tot een beperkte dimensionering is dit een ideaal materiaal om een draaitrap mee te maken. Daarnaast gebruiken we regelmatig rvs. Vaak voeren we een volledig stalen spiltrap uit met massief stalen treden. Dit geeft de trap een transparante uitstraling. Veel metalen trappen, waaronder de spiltrap en de middenboomtrap, hebben houten treden. Dit geeft deze trap een warme uitstraling. Liever andere treden? Het is ook mogelijk om natuurstenen treden, marmeren treden of glazen treden op de spiltrap te plaatsen. 

Afwerking materialen spiltrap

De verschillende materialen die we gebruiken voor de basis van een spiltrap werken we op diverse manieren af. Onbehandeld staal geeft een industriële look aan de trap, waarbij alle verkleuringen en onregelmatigheden in het basismateriaal zichtbaar blijven. Ons advies is om op onbehandeld materiaal een transparante olie, lak of poedercoating aan te brengen. Zonder afwerking bestaat het risico dat het materiaal afgeeft op bijvoorbeeld kleding. Een stalen trap voorzien we in veel gevallen van een poedercoating. Dit is een sterke afwerking van de trap waarbij je uit een grote variatie van kleuren en structuren kiest. Houten treden voor woningen worden tegenwoordig vaak voorzien van een olie. Dit kan een transparante olie zijn, maar ook een kleurolie. Bij intensief belopen trappen, zoals in een winkel of een kantoor, werken we de houten treden bij voorkeur af met een sterke samengestelde laklaag. Bij een stalen buitenspiltrap verzinken we het staal eerst thermisch, waarna we eventueel nog een coating op kleur aanbrengen.

Waarin de op maat gemaakte spiltrap zich onderscheidt

Het is een mooie designtrap die door zijn specifieke vormgeving relatief weinig ruimte inneemt. In relatie tot andere op maat gemaakte designtrappen is een spiltrap een betaalbare trap.

Onze trappen

Spiltrap

Zwevende trap

Zwevende spiltrap

Muizenboomtrap

Middenboomtrap

Onderkwart trap

Onderkwart trap semi-zwevend

Dubbelkwart trap

Bordestrap

Wenteltrap

Wil je graag meer weten?
Of heb je een onmogelijke wensenlijst?

Wij gaan graag het gesprek met jou aan.